Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Esküvői öltözködési etikett férfiaknak

 

Esküvői öltöny. Az esküvői öltöny egy alternatívája lehet a szmokingoknak vagy zsaketteknek. Amennyiben nem túl hivatalos, illetve kisebb esküvőt terveztek, akkor válassz esküvői öltönyt a ceremóniára! Rengeteg színű, fazonú és anyagú esküvői öltöny áll a férfiak rendelkezésére, bőven lehet dúskálni a választékban. A hosszított fazonú öltönyök azért kedveltebbek, mert azt hétköznap nem igazán hárdják a férfiak. Nem jellemző a kék öltöny, ami inkább az üzleti világban használt és közkedvelt és egy világos színű öltöny egy elegáns inggel, divatos mellénnyel, nyakkendővel, díszzsebkendővel is jó választást lehet.

Egy dolog viszont nagyon fontos, hogy a menyasszony ruhájával harmonizáljon a vőlegény öltözéke! 

Szmoking azaz „black tie”. A szmoking esküvőre  tökéletes választás. Amire oda kell figyelni, hogy a többi ruhadarabod, kiegészítőid is a szmoking viseletnek megfelelő legyen! A sálgalléros, klasszikus fekete szmokinggal nem lehet mellé lőni. Szárnygalléros fehér inggel, csokornyakkendővel, mellénnyel, illetve fekete vagy színes spanyol övvel mutat a legjobban.

A szmoking egyébként a 15:00 óra utáni társasági események férfi viselet. Azaz komolyzenei rendezvényeken, operában, táncos összejöveteleken, hivatalos fogadásokon és természetesen az esküvőn is. A klasszikus szmoking fekete, sálgalléros, mely selyemmel borított, egysoros gombolású. A hozzá illő ing legyen fehér, vagy krémszínű, visszahajtott gallérral. A szmoking színéhez passzoló nadrág mindkét oldalát csík díszíti. Elengedhetetlen kiegészítője a viseletnek az ezüst mandzsettagomb.

Frakk azaz "white tie". Az időtlen férfi öltözék! A vőlegény számára is elegáns viselet. Piké inggel, mellénnyel, csokornyakkendővel és fekete lakkcipővel mutat igazán jól, de lehet fokozni az összhatást egy fekete selyemmel borított cilinderrel és fehér sállal is. A „fecskefarkas” öltöny nagyon elegáns viselet, de figyelem, figyelm! A kabát „szárnyaira” nem illik ráülni!

A frakk esküvőkre, bálokra elegáns viselet. Elöl rövid, hátul “fecskefarokban” végződik. A kabát kétsoros, de nem szokták begombolni. Kötelező kiegészítője a mélyen kivágott, fehér piqué mellény, a rejtett gombolású frakk ing és csokornyakkendő. A cilinder és a cilinder másik formája a klakk, ami összelapítható, rugós, báli cilinder teszi mégelegánsabbá.

Zsakett Tradicionálisöltözet. Esküvőkre kiváló. Az első rész rövid, a hátsó rész lekerekített, olyan pingvines. Fekete vagy szürke színben a legszebb, ehhez ezzel megegyező színű csíkos nadrág, szürke vagy színes mellény és fehér galléros ing és ezüstszürke nyakkendő illik. Nyakkendővel vagy selyem nyaksállal, díszzsebkendővel, valamint fekete vagy szürke kalappal egészíthető ki. Tanúk és örömapák számára is remek viselet!

Kiegészítők Sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani az apróbb dolgok felett, azonban a tökéletesség mindig a részletekben rejlik! Nézzük, milyen férfikiegészítők léteznek és melyiket, mikor kell viselni!

 

Cipő A fekete bőr tökéletes és a fekete lakk pedig az ászok ásza, különösen, ha öltönyről vagy frakkról beszélünk. Vékony fűző, bőrtalp és bőr felsőrész – ezzel nem lehet melléfogni.

Spanyolöv Általában csak a szmokinghoz hordják, színben és stílusban a csokornyakkendőhöz kell igazodnia.

Díszzsebkendő Az egyik legszebb ékszere a férfiöltözékeknek, ami a nyakkendővel, kendővel vagy csokornyakkendővel harmonizáló anyagból és színből készül. Különböző hajtástechnikákkal lehet feldobni a zsebkendő formáját. Az igazán bátrak és nagy egyéniségek merészen is használhatják, azaz más színű és mintűjú is lehet a nyakkendő és a díszzsebkendő. 

Ascot sál. A kendő és a nyakkendő ötvözete. A több rétegű anyagot divatos csomó fogja össze. A zsakett és az esküvői öltöny kiegészítője. Színe általában a mellénnyel egyezik.

Csokornyakkendő A szmokingra esetében csakis a csokornyakkendő jöhet szóba! Ha azonban frakkot viselsz, akkor ahhoz a fehér csokornyakkendő a legjobb választás.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: esküvő vőlegény