Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dresskód - Öltözködési etikett

2018. 12. 25. 00:00:00

WHITE TIE:

A „White Tie” viselet a lehető legelegánsabb öltözet. Uraknak frakkot, speciális (piké) anyagú inget, mellényt és kézzel kötött csokornyakkendőt jelent. Kiegészítője a speciális escarpens cipő és a hófehér nadrágtartó. Hölgyeknek „White Tie” esetén nagyestélyi a kötelező viselet.

  

 • frakk
 • fehér piké ing
 • fehér cskornyakkendő (kézzel kötős)
 • fehér díszzsebkendő
 • fehér nadrágtartó
 • fekete bőrcípő
 • gyöngyház gombok
 • gyöngyház mandzsettagombok

OPCIONÁLIS:

 • ARANY ZSEBÓRA
 • CILINDERES KALAP
 • VIRÁG DÍSZ
 • FEHÉR BŐRKESZTYŰ
 • SÉTAPÁLCA

  

 

 • NAGYESTÉLYI RUHA
 • HOSSZÚ KESZTYŰ
 • NYAKÉK
 • MAGASSARKÚ CIPŐ
 • STÓLA, SÁL, BOLERÓ

 

BLACK TIE:

A „Black Tie”, szmoking-csokornyakkendő viseletet ír elő urak számára. Az elnevezésnek megfelelően csak és kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott megoldás, minden más szín kerülendő. Az ing dupla mandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. Hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és borjúbőr vagy lakk cipő az elvárt kísérő. Hölgyek számára a „Black Tie” öltözék az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy mennyire formális a rendezvény.

    

FRAKK
FEHÉR ING
FEKETE CSOKORNYAKKENDŐ (kézzel kötős)
FEHÉR DÍSZZSEBKENDŐ
FEKETE BŐRCIPŐ
MANDZSATTAGOMBOK, DÍSZGOMBOK

BLACK TIE OPTIONAL, BLACK TIE INVITED: Jelen esetben a "black tie" öltözet mellett kevésbé ünnepélyes ruha is felvehető. Uraknak hagyományos fekete szmoking (mint black tie), vagy sötét öltöny és visszafogott nyakkendő. Hölgyeknek a "black tie" öltözet mellett kevésbé ünnepélyes ruha is viselhető.

FORMAL: A "formal" megjelölés igen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain: általános azonban, hogy elegáns öltözetet jelent. Uraknál 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, ám ha a rendezvény dress code-ja "formal, black-tie optional" öltözéket kíván, 18:00 után "black tie" az elvárás. Hölgyek esetében 6 óra előtt elegáns ruha, lehetőleg nem fényes anyagból. 6 óra után estélyi, koktélruha.

INFORMAL: Hétköznapi viselet, bármi felvehető. Amennyiben az "informal" megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18:00 utáni eseményt, úgy hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlatos. Uraknak ing, nyakkendő, nadrág, és a nadrág színével nem feltétlenül egyező zakó szükséges.

BUSINESS FORMAL: Az urak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

CASUAL: A megjelölés hétköznapi ruházatot jelöl, azonban kizárja a sportos ruhadarabok viselését. Így a farmeres összeállítás, vagy a sportos megjelenés nem ajánlott. Az öltözék hasonlít a hivatalos öltözethez, azonban annál valamivel lazább. Hölgyek és urak terén is szinte bármi viselhető, kerülve a sportos darabokat és a farmert.

SMART CASUAL: Ebben az esetben nincsenek megkötések. Javaslat: ne viseljen se farmert, se tornacipőt! Férfiaknak szövetnadrág inggel, zakóval; nőknek elegáns nadrág blúzzal ajánlott.

SZÍNHÁZI dresszkód: 

Az alkalmi megjelenés előírásai – néhány apróságtól eltekintve – évtizedek alatt szinte alig változtak, és hogy még a divatmegszállott hölgyek is gyakran követnek el stílusbakikat? A hazai színházak hivatalos dresszkódot egyáltalán nem írnak elő, nem úgy mint például Ausztriában vagy Svájcban. A különböző kultúrák és országok sajátosságai rendkívül eltérőek, így például míg a Bécsi Operában a hölgyek szigorúan estélyi ruhában, a férfiak pedig csak szmokingban jelenhetnek meg, addig Fehéroroszországban a hétköznapi viselet sem okoz megbotránkozást.

A protokollszakértők és a stylistok is sokszor hangsúlyozzák azt a fő elvet, hogy viseletünknek azt a képet kell mutatnia, amelyet tudatosan sugallni akarunk magunkról. Amikor egy tekintélyes kőszínház darabjára készülünk, vagy az Operaházba, esetleg egy hangversenyre a Zeneakadémián, mindenképpen illik megtisztelnünk a helyszínt, a színészeket, az eseményt, és az alkalomhoz illő ünnepi viseletet ajánlott felöltenünk. Ez utóbb két színhely esetében egy magasabb rendű dresszkód lép életbe.

Az alkalomhoz illő megjelenés alatt, soha nem a rendkívüli nagyestélyiket kell érteni, hanem a rendezvény, az előadás különlegességén van a hangsúly! Örök dilemma, hogy amikor színházba készülünk: mennyire kell kiöltöznünk? Az elegancia mértéke attól is függ, hogy milyen napszakban, melyik színház, milyen előadására készülünk!

forrás: