Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan kell férfiként munkahelyen öltözködni?

2023. 10. 19. 00:00:00

A business casual jelöli a hagyományos, úgynevezett üzleti viseletnek megfelelő darabokat, míg a smart casual foglalja magába a lazább, sportosabb, de még mindig elegáns öltözéket. Az üzleti megjelenés szigorúbban szabályozott, és általában ezt követelik meg a munkában is, de előfordul, hogy valahol eleve a sportosabb vonalat követik, ekkor kerül előtérbe a smart casual dizájn

  HOGYAN KELL FÉRFIKÉNT MUNKAHELYEN ÖLTÖZKÖDNI

Az üzleti stílust követve elmondható, hogy mindenekelőtt a „tanult embert” kell tükröznie az összeállításunknak, melynek elmaradhatatlan részei az ing, a nyakkendő, az öltöny, az öv és végül, de nem utolsósorban a cipő.

Válasszunk inget! Az ing legyen világosabb árnyalatú, mint a vele együtt viselt öltöny. Az egyszínű ingekkel könnyű dolgunk van, hiszen Ingnyaki.jpgegyszerűbb ezekhez passzoló öltönyt és nyakkendőt találni. Ha mintásat viselnénk, semmi akadálya, de az üzleties megjelenéshez híven a halványabb színeket kell előnyben részesítenünk. Amint sikerült a színvilágot meghatározni, szembe találjuk magunkat a következő kérdéssel: milyen legyen az ujja? Az üzletek polcain ugyan fellelhetők a rövid ujjú ingek, azonban a „business wear” nem enged az eleganciából, így maradnunk kell hosszú ujjú társainál.

Keressük ki a szetthez leginkább passzoló nyakkendőt! Ennek a ruhadarabnak a díszítésen kívül semmi funkciója sincs, mégis elhagyhatatlan az üzleti életben. Méretét tekintve ügyeljünk arra, hogy még eltakarja az övkorcot, de túl már ne lógjon azon. Minden alkalommal, amikor felvesszük, újra kell csomózni, de annak mikéntjét igazítsuk az ingnyakhoz és az öltönyhöz.

Vegyünk öltönyt!

Az öltöny azonos színű anyagból készült nadrág és zakó együttesét jelenti, és így elegánsabb, mint két elütő darab összepárosítása. Általában a sötétkék és a szürke árnyalatai számítanak alapdaraboknak, ráadásul könnyen variálhatók különböző színű ingekkel, amivel változatossá tehetjük megjelenésünket.

Az öltöny színével megegyező színű, hosszú szárú zoknit viseljünk! Ülő helyzetben kínos helyzetben találhatjuk magunkat, ha elüt a zokni, vagy rövidsége folytán kivillan meztelen bokánk egy tárgyalás során.

Vessünk egy pillantást a kiegészítőkre! A cipő és az öv kiválasztásánál fontos szempont, hogy ezek színben harmonizáljanak egymással és az öltönnyel is. Ékszer a jegygyűrű vagy a pecsétgyűrű kivételével nem megengedett, egy lehetőleg bőrszíjas karórával viszont hozzájárulhatunk a férfias eleganciához.

A smart casual szerint öltözködve lazíthatunk a fenti szabályokon. Smart.jpgItt már a különálló zakó és nadrág, esetleg farmer együttes viselése a jellemző. A zakók közül is a sportzakó és a klub zakó a legelterjedtebb. A nagyobb fokú szabadság ellenére azonban itt sem megengedett a rövid ujjú ing, a nyakkendőnek viszont már búcsút inthetünk, sőt, akár nyitott inggallérral is stílusosak maradhatunk. Bizonyos esetekben odáig is elmehetünk, hogy a legújabb trendeknek megfelelően egy szép, jó minőségű, V-nyakú pólóra cseréljük az inget. Aki szeretne, akár apró szemű kötött pulóvert is húzhat az ing fölé.


Tippek

 • A megjelenésnél ügyelni kell arra, hogy ruházatunkkal összhangban legyen a viselkedésünk.
 • A kombinálhatóság érdekében először a letisztult színvilágú alapdarabokat szerezzük be.
 • A nyári kánikula beköszöntével ajánlott váltóruhát tartani a munkahelyen, hogy mindig friss benyomást keltsünk. Továbbá ügyeljünk arra, hogy öltözetünk jól szellőző, pamut vagy len anyagból készüljön. A szandál és a papucs viselése kizárt, de egy jól szellőző cipőt mindenképp szerezzünk be.
 • Télen se essünk ki a stílusból, egy semleges színű gyapjúkabát tökéletesen illeszkedik a ruhánkhoz és még kellemesen melegít is.


Amire szükséged lehet

 • hosszú ujjú ing
 • nyakkendő
 • öltöny vagy zakó+nadrág
 • öv
 • cipő
 • karóra
 • nadrág színével megegyező zokni

Figyelmeztetések

 • A teltebb férfiaknak a csokornyakkendő viselése ajánlott, amennyiben a nyakkendő nem éri el az övkorcot.
 • Vékony testalkatú uraknak a keskenyebb, erősebb kiállásúaknak a szélesebb nyakkendő ajánlott.
 • A többször viselt nyakkendőcsomó igénytelen hatást kelt.
 • Kizárólag olyan ruhákat hordjunk, amelyek pontosan illeszkednek a méreteinkhez, ellenkező esetben nevetséges

 

forrás: https://www.hogyankell.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: elegancia férfi divat munkahely