Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A férfi szőrtelenítés magasiskolája

2014. 10. 31. 00:00:00

 

 

Fonál

A „fonál epilálás” vagy „fonál szőrtelenítés” néven futó kezelés lényege pont az, aminek első látásra tűnik: az indiai eredetű módszer esszenciája, hogy egy fonáldarab ügyes mozgatásával körülfogják a szőrszálakat, és tövestől kitépjék azokat.

A technika elsajátítása amatőrként nem egyszerű, de míg a nyugati világban mindenki meggyőződéssel állítja, hogy kizárólag hónapok kemény munkájával Gyantázáslehet megtanulni, a távol-keleti tinik számára olyan egyértelmű, mint például a hónaljborotválás – kulturális sajátosságról van tehát szó.

Előnye, hogy olcsó és hatékony. Hátránya pedig, hogy csak sima felületről, egyenes vonalban haladva lehet vele eltávolítani a szőrt.

Gyanta

A hagyományos meleggyanta képzeletben sokak rémálmát jelenti. Talán már a szótól is kirázott a hideg, mert eszedbe jutott, hogy a szőrzetedet a forró ragacs segítségével letépik.

Igen ám, de a legtöbbek számára csak az első néhány alkalom számít ennyire fájdalmasnak, hiszen utána gyengébb tövű szálak nőnek vissza, melyek már nem ragaszkodnak hozzád annyira. A heréket leszámítva bármilyen testfelületen használhatod, így ez az egyik legpraktikusabb valamennyi módszer közül.

Bátran fordulj kozmetikushoz, ha tartasz az otthoni szettektől! A hideggyanta csíkokat is kipróbálhatod, amelyek készen várják, hogy rátapaszd őket az érintett részre; mi viszont még élő embert nem láttunk, akinek valóban lejött volna tőle a szőre.

Borotválás

A borotválással kapcsolatban elterjedt leggyakoribb tévhit, hogy „megerősíti” a szőrnövekedést. Szerencsére ez képtelenség. Legfeljebb annyi igaz belőle, hogy a visszanövő szálak vége egy kicsit vastagabb lehet, ami markánsabb optikai hatást kelt – sűrűbb viszont semmiképpen sem lesz tőle a szőrzeted!

Amennyiben ügyelsz a megfelelő hidratálásra, előkészítésre, az ideális borotva kiválasztására, továbbá az utólagos ápoló fertőtlenítésre, ez a legkevésbé fájdalmas és leghatékonyabb módszer.

Irritáció, pöttyök, szőrbenövés vagy más mellékhatás tapasztalásakor gondold végig a borotválkozási rutinod, elvégre ezek egyikét sem kell (sőt nem is szabad) magától értetődő következményként elfogadnod!

A gondok oka egyébként az esetek 90 százalékában meglepően egyszerű: a nem elég tisztán tartott, régi pengék okoznak kellemetlen reakciót.

Elektrolízis

A hosszú távú szőrtelenítési módszer lényege, hogy elektródákat helyeznek a kezelni kívánt bőrfelületre, s gyenge feszültségű áram segítségével elpusztítják a szőrtüszőket. A szőrnövekedés ciklikussága miatt egyénfüggő módon több kezelésre van szükség.

Szalonban és otthoni használatra szánt készülékkel is belevághatsz a projektbe. Hátránya, hogy egyszerre egészen pici, néhány négyzetcentiméteres felületet lehet kezelni, utána pedig valamilyen gyökeres eltávolító procedúrával kiszedni a már gyökértelenné vált szálakat, vagy megvárni, amíg maguktól kihullnak.

Mellékhatásként átmeneti bőrpír, duzzanat és érzékenység alakulhat ki, rosszabb esetben pedig maradandó hegesedés.

Lézer

A lézeres szőrtelenítés rengeteget változott az utóbbi években.

Egyfelől már nemcsak szalon körülmények között veheted igénybe, hiszen megérkeztek az otthoni használatra szánt készülékek. Másfelől pedig bebizonyosodott, hogy az ember szervezett működéséből adódóan nem lehet „végleges” szőrtelenítésről beszélni, csakis hosszú távúról. Ez azt jelenti, hogy néhány (akár öt, akár húsz) év múlva számíthatsz rá, hogy a szálak visszatérnek, bár gyengébb formában.

A technológia lényege a szőrtüszők megsemmisítése, melyet a már említett ciklikusság miatt ugyancsak többször kell elvégezni egymás után. Mivel aránylag fiatal módszerről van szó, az igazán hosszú távú mellékhatások egyelőre nem ismertek – elképzelhető, hogy elváltozáshoz vezethet a bőrben, de sokak szerint mindössze vaklárma ez.

Cukorgyanta

A „perzsa gyanta” néven is ismert kezelés annyiban hasonlít a hagyományos gyantázásra, hogy itt is egy pasztát kennek a bőrre, majd egy anyagdarabbal lerántva megszabadítanak a nem kívánt szőrszálaktól.

A cukorból készült ragacs előnye, hogy természetes anyagokból készül, és otthon is könnyedén előállíthatod.

Sokak szerint lényegesen kevésbé fájdalmas, mint a másik ilyen jellegű alternatíva, hiszen a legtöbb cukorpasztánál szőrnövekedési iránnyal megegyező lehúzást javasolnak.

Hátránya, hogy ez is bőrpírt okozhat, illetve fennáll a benövés kockázata.

 

forrás: http://www.men.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: férfi szőrtelenítés szőrtelenítés